תוכניה 2017

מושב I "לפתוח את דלת הקסמים" 17:00-17:45

פנים חדשים לסיפור ישן

גם אם אנו חושבים שראינו הכול ואין דרך להמציא מחדש דמויות ולאייר בצורה שונה דמויות מוכרות ואהובות, תמיד יש דרך להפתיע. בשיתוף פעולה עם הקהל, אדגים בהרצאה זו איך איורים מפיחים חיים חדשים בדמויות חדשות ובדמויות מוכרות וגורמים לנו להתאהב בהן.

קרן מאי מטקלף אמנית ומאיירת, מלמדת איור ורישום, בוגרת המחלקה לאנימציה בבצלאל

 

שֶבֶת קודש ועכו"ם גם יחד

הפנטסיה העברית החדשה מתעצבת לנגד עינינו בעשורים האחרונים, ואחד הדברים המאפיינים אותה הוא השילוב של מיתוסים יהודיים ומיתוסים מזרח תיכוניים אחרים בספרות זו. בהרצאה אדון בקסם, ובייאוש, של שילוב מיתוסים אלה בפנטסיה שנכתבת כאן כיום.

רוני גלבפיש  סופרת ומנחת סדנאות כתיבה. מחברת "סיפור קטן ומלוכלך" ו"אגם הצללים"

 

מושב II "היה היה פעם בארץ רחוקה" 18:00-19:45

מעשיות מתכתבות – על המקורות של "מעשה בשלושה אחים"

ג'יי קיי רולינג  אמרה שהמעשייה אודות אוצרות המוות ("מעשה בשלושה אחים") מתוך "מעשיות בידל הפייטן"  נכתבה בהשראת מעשייה של ג'פרי צ'וסר שנכתבה במאה ה-14. בהרצאה אדון בקשר בין מעשיות אלה, ואראה כיצד בשתיהן ניכרים הדיו של סיפור קדום אפילו יותר שהשפיע על צ'וסר ורולינג כאחד.

אמנון הלל  מרצה המתמחה בספרי הארי פוטר ומורה לספרות בבית הספר הדמוקרטי בחדרה.

 

יופי מל(א)כותי: על אידיאל היופי של נסיכות דיסני

גיבורות מעשיות העם הגדולות והמפורסמות ביותר של העבר עברו מהפך משמעותי עם הזמן. מנערות כפר פשוטות וחזקות הן הפכו לנסיכות יפהפיות ופסיביות. נסיכות קובעות את הטעם ואת אידיאל היופי המודרני בקרב הקהל הצעיר. בהרצאה אנסה להסביר מה קרה לשלגיה בדרך לקולנוע ואיך סינדרלה הפכה לדוגמה קלאסית להגשמת החלום האמריקאי, ולבדוק אם השינויים האלה צריכים להדאיג אותנו – כהורים, מחנכים, חוקרים וחובבי ספרות וקולנוע לילדים.

לואי ותד  חוקר, עורך ומתרגם ספרות ילדים ונוער בערבית ובעברית.

 

מי הזיז את הערפד שלי?

פעם גברים היו גברים אמִתיים, נשים היו נשים אמִתיות, וערפדים היו מפלצות אמִתיות. ואז העולם השתנה והתגמש, ואִתו הערפדים. היום הם לובשים חולצות באפי והולכים לכנסים של חובבי ערפדים, דשים בסוגיות של רלטיביזם תרבותי ומה הוא עושה למוסר שלהם, ואפילו בוכים דמעות של דם. ההרצאה עלולה להכיל ספוילרים לכל יצירה שהופיעו בה ערפדים אי-פעם, וגם לכמה שלא.

ורד טוכטרמן  מתרגמת, סופרת וחובבת מדע בדיוני ופנטזיה.

 

מושב III "ספרי לי, מוזה, על האיש רב-התושיה, שזמן רב נע ונד" 20:00-21:45

קטניס אוורדין והאח הגדול

כדי לשרוד במשחקי הרעב האכזריים, שהם חלק מדרמה פוליטית גדולה הרבה יותר, קטניס אוורדין יכולה לאמץ תפקידים מיתיים מסורתיים. היא יכולה להיות ארטמיס הציידת, אפרודיטה האהובה או האֵם דמטר. בהרצאה אנסה לבחון תפקידים אלה, ואת הדרך שבה קטניס הולכת כדי להתגבר על המכשולים הכבירים העומדים בדרכה.

שרון קשרו  סופר העמל על רומן ראשון, תלמיד מחקר בחוג לספרות באוניברסיטת חיפה המתמחה בפולקלור.

 

הארי פוטר כגיבור מיתי

להארי פוטר יש דברים משותפים רבים עם גיבורי אגדות ומיתוסים מכל הזמנים, ממשה רבנו ואדיפוס ועד ניאו מה"מטריקס" ובאפי קוטלת הערפדים. בהרצאה נבחן בקצרה את קווי הדמיון הללו.

חנה קפויה  ספרנית, בלוגרית ותולעת ספרים מורעלת. מכשפה טובה ומרצה פוטריסטית ותיקה.

 

מיתוס ללא עם מצא עם ללא מיתוס?

"משחר ימיי דאבתי על דלות ארץ אהבתי – שאין לה סיפורים משלה", כתב טולקין אחרי שסיים את כתב היד של "שר הטבעות". בהרצאה אנסה לבדוק אם אכן לא התפתחה באנגליה מיתולוגיה משלה, ואם טולקין הצליח ביצירת מיתוס מכונן עבורה.

אלי בר-יהלום  משורר, מרצה באקדמיה, מורה למחוננים, עורך כתב-עת ספרותי, לשונאי וטולקינאי.