מושב 1: פמיניזם דור ראשון
18:30-19:30
- ד"ר תמר עילם גינדין
מתחילות עם גברים, מצילות ערים.
נספר סיפורים על גיבורות מהמיתולוגיה האיראנית, ונראה איך התפתחו הדמויות במשך מאות השנים. נחפור גם על מסגור הסיפורים בתרבות פטריארכלית, שהייתה הכי פחות דכאנית במרחב שלה בכל התקופות.
על המרצה: בונה גשרים בין עם ישראל לעם האיראני ופוקחת עיניים בשני הצדדים כדי לגלות שבצד השני יש בני אדם, והם בדיוק כמונו. היא עושה זאת בפודקסטים, בספרים שהיא מוציאה במסגרת הוצאת זרש, בפעילות ברשתות החברתיות, בהופעות בתקשורת, וכמובן בהרצאות.
- מאיה קרבטרי
אם טיפוס: הנשים של ג'יין אוסטין
אוסטן ידועה בדמויות הנשיות שלה, שלא היו מיוחדות רק בזמן שבו נכתבו אלא הן משפיעות על הספרות והכתיבה עד היום. בהרצאה נכיר כמה מדמויות הנשים בספריה של ג'יין אוסטן והדרך שבה דמויות אלה ואופן הצגתן השפיעו על כתיבה מאוחרת יותר.
על המרצה: מייסדת ויו"ר מועדון ג'יין אוסטן הישראלי.
על המרצה: בונה גשרים בין עם ישראל לעם האיראני ופוקחת עיניים בשני הצדדים כדי לגלות שבצד השני יש בני אדם, והם בדיוק כמונו. היא עושה זאת בפודקסטים, בספרים שהיא מוציא במסגרת הוצאת זרש, בפעילות ברשתות החברתיות, בהופעות בתקשורת, וכמובן בהרצאות.
- גילי יבנה
על תבונה וכשפות
בהרצאה נבחן את השפעותיה של אוסטן על יצירות מודרניות, שנכתבו ע"י נשים. נכיר כמה מהספרים שמשמרים את הקסם האוסטני ומוסיפים לו קסם פנטסטי.
נתמקד בספרים של מארי רובינט קוואל, סי. אל. פולק וסטפני ברג'ס, ונראה איך הנושאים המרכזיים שאוסטן עסקה בהם – מעמדות, זכויות נשים ורווחתן הכלכלית, והמתח בין הרצון האישי לדרישות המשפחה והחברה – מיתרגמים לספרים שבהם כשפים וחלליות הם חלק מהמציאות.
על המרצה: מתכנתת, בעלת תואר שני במדעי המחשב ומנהלת מועדון קריאת ספרי ג'יין אוסטן בזמנה הפנוי.
מושב 2: על מה נשים (לא) כותבות
20:05-19:40
- מעין רוגל
על מה נשים (לא) כותבות
על מה אנחנו לא כותבות? על מה אנחנו מפחדות לכתוב? האם יש בכלל מגבלות לכתיבה של נשים? שיחה אישית, אינטימית, על גבולות הכתיבה, על החירות בכתיבה כאישה ועוד כאישה לסבית.
על המרצה: סופרת ותסריטאית, מורה לכתיבה נרטיבית ומפצחת סיפורים.
מושב 3 – על מה נשים כותבות
20:15-21:30
- ציפי פישר
בין שני דורות: פמיניזם בכתיבה נשית ספקולטיבית
בהרצאה אשווה בין ספרים שנכתבו על ידי סופרות מדע בדיוני ופנטסיה בשתי תקופות. אעמיד אלה מול אלה ספרים משנות ה-70 וה-80 של המאה הקודמת, כמו "שפת אם" של סוזן היידן אלגין, וספרים עכשוויים כמו טרילוגיית "האדמה השבורה" של נ"ק ג'מסין, ואראה כיצד משתקפים בהם שינויים בחשיבה הפמיניסטית. אראה גם איך סופרות ותיקות כמו מרגרט אטווד משלבות בספרים החדשים שלהן ביקורת של הדורות החדשים של הפמיניזם, ומשקפות את השיח הבין־דורי.
על המרצה: בעלת תואר במדעי הרוח והחברה, משתתפת בכנסים כבר עשרים שנה, הרצתה בעולמות ובאייקון. כותבת על מוזיקה לבלוג "קולומבוס", ולקבוצת "המסע אל האי אולי" על ספרות ילדים באנגלית.
- ענבל שגיב נקדימון
כולנו חיות בחללית אדומה
לאורך ההיסטוריה היו המחזור החודשי ודימום הווסת טאבו לא מדובר, גם אם נוכח מאוד בחיי נערות ונשים. כיצד הם הוצגו, אם בכלל הוצגו, ביצירות מדע בדיוני ופנטסיה ואיך השתנה הייצוג בהתאם לשינויים החברתיים והתרבותיים עד ימינו?
על המרצה: מתרגמת ומרצה, בעלת האתר ודף הפייסבוק "מה תלבשו למסע בזמן?"
- בר פישביין
משכללת המעשיות
ספרים רבים מספרים מחדש סיפורי מעשיות ותיקים ומוכרים. בסיפורי המעשיות לרוב יש תמות מיושנות וגיבורות שותקות ופאסיביות שנכנעות לערכים עתיקים. בספרי המעשיות החדשים סופרות מעצימות את הגיבורות שלהן וטוות את העלילות בדרך שתאפשר לדמויות הנשיות להיות פעילות ועצמאיות.
בהרצאה אסקור את סופרות המחדשות את סיפורי המעשיות באמצעות כמה דוגמאות, ביניהן "אלה המכושפת", "חוט של כסף" וסדרת "תולדות הלבנה".
על המרצה: בעלת תואר ראשון בספרות אנגלית ומדעי הרוח, מדריכת פסיכומטרי ודיבייטורית ותיקה.