תוכניה

מושב ראשון – תוצרת הארץ – 17:30-18:45

האם קיימים מוטיבים ישראלים באיור פנטסיה?

בהרצאה אבדוק מה הופך איור לישראלי, והאם בכלל קיימים איורי פנטסיה עם מאפיינים ישראלים. אשאל גם אם בעולם שהתרבות שלו הופכת גלובלית יותר ויותר עדיין קיימים מאפיינים ייחודיים לתרבות הישראלית שיכולים להתבטא באיור. נבחן איורים של יניב שמעוני, רותו מודן, דוד פולונסקי מיכל ברגמן ועוד.

קרן מאי מטקלף – בוגרת המחלקה לאנימציה בבצלאל, מאיירת ספרים מגזינים וקומיקס, מלמדת איור, רישום בסיסי ורישום אנטומי במכללת תלתן, ומתקלטת בשעות הפנאי.

 

מיערות אירופה למורדות הכרמל – פיות ישראליות

כולם יודעים שפיות חיות ביערות של אירופה, אבל חלק מהן עלו לישראל לאחרונה, וכעת מנסות להסתגל לחום ולנוף השונה. בהרצאה אסקור שלושה ספרים ישראליים שבמרכזם עומדות פיות: "הפיה לפתן צימוקים" מאת יונה טפר, "אגם הצללים" מאת רוני גלבפיש, ו"לב היער" מאת רונית ש. דינצמן. יחד נדון בדרך שבה התאימו הסופרות את הפיות שלהן לקהל הישראלי, ונגלה כמה דברים על מערכות חינוך והכשרה מקצועית של פיות.

ד"ר דפנה קירש – חובבת מדע בדיוני ופנטסיה מנעוריה, מרכזת פרויקט מועדון הקריאה ומרצה ותיקה בכנסים.

 

לא קוראת ספרות ישראלית

קוראים רבים, במיוחד בז'אנר הפנטסיה והמדע הבדיוני, נמנעים כמעט באופן מוחלט מספרות מקור. בהרצאה אסקור את המציאות הישראלית בספר הפנטסיה הישראלי "לב המעגל" (במינימום ספוילרים ושיחה על העלילה), ואנסה להסביר מאין לדעתי מגיעה הרתיעה מהספרות הישראלית ומדוע היא מוטעית.

בר פישביין – תולעת ספרים חסרת תקנה, סטודנטית לתואר ראשון בספרות אנגלית ומדעי הרוח באוניברסיטת חיפה.

§

מושב שני – מסופוטמיה אהובתי – 19:00-20:00

הדים מבבל בתנ"ך

איך אֻתנפישתים הפך לנח? אילו סיפורי גבורה עתיקים נדדו לספר בראשית, ואיזו פרשנות יהודית הם קיבלו? בהרצאה אדון ב"עלילות גילגמש", האפוס הגדול של תרבות כתב היתדות, ובגלגוליה בטקסטים יהודיים וביצירה עכשווית.

ד"ר שירלי גרץ – כותבת ספרי ילדים בהשראת מיתולוגיה מבבל העתיקה. ספרי גילגמש הצעיר זוכים לביקורות נלהבות.

 

המלכה – רומן היסטורי בהתהוות

בימים אלה מעיין אשכולי ואני עמלים על כתיבת "המלכה", רומן היסטורי המתבסס על מגילת אסתר. בהרצאה אסקור את תהליך המחקר והתחקיר שלנו, ואדון ביחס שבין הסיפור המקראי למקורות יווניים העוסקים בתקופה – בהתאמות, בסתירות ובפערים שהיינו צריכים להשלים.

ד"ר תמר עילם גינדין – חוקרת, מלמדת, מרצה, כותבת, מפדקסטת, ובונה גשרים בין ישראל לאיראן.

§

מושב שלישי – "עבר, הווה, עתיד" – 20:15-21:30

הרוח במכונה – כיצד הביאה המרשתת לפריחת יצירה מקורית

עם הפיכתו של האינטרנט לנגיש יותר, צצו ברחבי המרשתת, כמו פטריות אחרי הגשם, פורומים שעסקו במדע בדיני בכלל, ופורומים לכתיבת מדע בדיוני בפרט.

מה הפך את אותם הפורומים לכר פורה עבור יוצרים ויוצרות ישראלים ומה מחליף את הפורומים שנסגרו?

ורד טוכטרמן – סופרת, מתרגמת ופעילה בקהילת המדע הבדיוני הישראלית.

 

מה קורא? על ספרות מדע בדיוני ופנטסיה ישראלית עכשווית

בהרצאה אנסה לברר לאן פנינו מועדות, ואם הפריחה הנוכחית בספרות ז׳אנר מקורית היא תחילתה של מגמה מבורכת או שמא רק ראשו של גל העומד להתנפץ אל פני המציאות.

רני גרף – העורך הראשי והמו״ל של הוצאת גרף, המתמחה – בין השאר- בספרי מדע בדיוני ופנטסיה, נוער, מקור ותרגום.

 

לשבור את הגבול בין בדיון ומציאות

צורת סיפור חדשה צצה סביבנו – סיפורים אימרסיביים. סיפורים אלה חוצים את הגבול בין בדיון ומציאות, פולשים אל היום-יום, ומציעים לכותבים הזדמנות חדשה ליצור חוויית סיפור עמוקה מתמיד עבור הקהל שלהם. ההרצאה תסקור את עולם הסיפורים האימרסיביים ותיתן כלים ראשונים לבניה והבנה של יצירת סיפורים שכאלה.

מעין רוגל – סופרת, תסריטאית, מפתחת חוויות סיפור אימרסיביות, מנחה ומפצחת סיפורים.